ҚОЙ ЕТІНЕН КЕСЕК ЕТ ТАҒАМДАР ТЕХНОЛОГИЯСЫН ЖАСАУ

ҚОЙ ЕТІНЕН КЕСЕК ЕТ ТАҒАМДАР ТЕХНОЛОГИЯСЫН ЖАСАУ

Авторлар

DOI:

https://doi.org/10.55956/TTOT7771

Тірек сөздер:

Қой еті, қарақұмық ұны, асқабақ шырыны, полиқанықпаған май қышқылдары, тағамдық құндылық, функционалдық қасиеттер

Аңдатпа

Бұл зерттеу қарақұмық ұны мен асқабақ шырынын қосу арқылы қой етіндегі полиқанықпаған май қышқылдарының құрамын арттыруға бағытталған. Полиқанықпаған май қышқылдары, әсіресе арахидон, линол және линолен қышқылдары, адамның жүйке жүйесі мен когнитивті функциялары үшін аса маңызды. Зерттеу нәтижелері көрсеткендей, бұл қоспаларды қосу арқылы дайын өнімнің тағамдық құндылығы артып, оның функционалдық қасиеттері жақсарған. Бұл зерттеуде қой етінің май қышқылдық құрамын арттыру үшін қарақұмық ұны мен асқабақ шырынын қолданудың артықшылықтары зерттелді. Қарақұмық ұнының құрамында жоғары деңгейде антиоксиданттар мен дәрумендер бар, бұл өнімнің тағамдық құндылығын арттыруға мүмкіндік береді. Асқабақ шырынының құрамындағы каротиноидтар мен А дәрумені дайындығының антиоксиданттық қасиеттерін жақсартады. Сонымен қатар, зерттеу нәтижелері дайын өнімнің жалпы қоректік құрамы мен функционалдығын жақсартқанын көрсетті. Бұл әдіс қой етінің дәстүрлі тағамдық қасиеттерін сақтай отырып, оның пайдалы әсерін арттыруға ықпал етеді. Осылайша, зерттеу қой етін жаңа функционалдық өнімдермен толықтыруға мүмкіндік береді.

Библиографиялық сілтемелер

1. Гришин, И.М. Исследование функциональных продуктов на основе мяса [Текст] / И.М. Гришин, Т.С. Петрова // Наука и технологии пищевых производств. – 2020. – Т. 8, № 4. – С. 51-57.

2. Тарасова, М.А. Применение функциональных ингредиентов в производстве мясных продуктов [Текст] / М.А. Тарасова, Л.В. Жукова // Пищевые технологии. – 2021. – Т. 11, № 3. – С. 61-67.

3. Иванов, А.А. Полиненасыщенные жирные кислоты в рационе человека и их влияние на здоровье [Текст] / А.А. Иванов, О.В. Смирнова // Пищевая промышленность. – 2020. – Т. 9, № 6. – С. 45-51.

4. ГОСТ 25011-2017. Мясо и мясные продукты. Методы определения белка. – Астана: Казахстанский институт стандартизации, 2017. – 15 с.

5. ГОСТ 23042-2015. Мясо и мясные продукты. Методы определения жира / Казахстанский институт стандартизации. – Введ. 2015-01-01. – Астана: Казахстанский институт стандартизации, 2015. – 20 с.

6. Перманганометрический метод. Методика определения содержания углеводов / Национальный центр стандартизации и метрологии РК. – Алматы: Национальный центр стандартизации и метрологии РК, 2018. – 12 с.

7. ГОСТ 32307-2013. Продукты питания. Методы определения витамина А / Казахстанский институт стандартизации. – Введ. 2013-01-01. – Астана: Казахстанский институт стандартизации, 2013. – 25 с.

8. ГОСТ 9793-2016. Мясо и мясные продукты. Методы определения массовой доли влаги / Казахстанский институт стандартизации. – Введ. 2016-01-01. – Астана: Казахстанский институт стандартизации, 2016. – 18 с.

9. ГОСТ Р 55569-2013. Продукты питания. Методы определения количества аминокислот / Стандартинформ. – Введ. 2013-01-01. – Москва: Стандартинформ, 2013. – 22 с.

10. ГОСТ 31664-2012. Мясо и мясные продукты. Методы определения количества жирных кислот / Казахстанский институт стандартизации. – Введ. 2012-01-01. – Астана: Казахстанский институт стандартизации, 2012. – 19 с.

Жүктеулер

Жарияланды

2025-03-25

Журналдың саны

Бөлім

Техникалық ғылымдар
Loading...