DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY FOR MUTTON CHUNK MEAT DISHES
DOI:
https://doi.org/10.55956/Keywords:
Lamb meat, buckwheat flour, pumpkin juice, polyunsaturated fatty acids, nutritional value, functional propertiesAbstract
This study aims to increase polyunsaturated fatty acids in sheep meat with the addition of buckwheat flour and pumpkin juice. Polyunsaturated fatty acids, especially arachidonic, linoleic and linolenic acids, play an important role in the functioning of the human nervous system and cognitive processes. The results of the study showed that the addition of these components improves the nutritional value of the finished product and increases its functional properties. This study investigated the benefits of using buckwheat flour and pumpkin juice to improve the fatty acid composition of sheep meat. Buckwheat flour contains a high level of antioxidants and vitamins, which allows you to improve the nutritional value of the product. Pumpkin juice composition containing carotenoids and vitamin A improves antioxidant properties of the ready product. In addition, the results of the study showed an improvement in the overall nutritional composition and functionality of the finished product. This method helps to increase the beneficial properties of sheep meat, while maintaining its traditional nutritional qualities. Thus, the study opens up opportunities for enriching sheep meat with new functional products.
References
1. Гришин, И.М. Исследование функциональных продуктов на основе мяса [Текст] / И.М. Гришин, Т.С. Петрова // Наука и технологии пищевых производств. – 2020. – Т. 8, № 4. – С. 51-57.
2. Тарасова, М.А. Применение функциональных ингредиентов в производстве мясных продуктов [Текст] / М.А. Тарасова, Л.В. Жукова // Пищевые технологии. – 2021. – Т. 11, № 3. – С. 61-67.
3. Иванов, А.А. Полиненасыщенные жирные кислоты в рационе человека и их влияние на здоровье [Текст] / А.А. Иванов, О.В. Смирнова // Пищевая промышленность. – 2020. – Т. 9, № 6. – С. 45-51.
4. ГОСТ 25011-2017. Мясо и мясные продукты. Методы определения белка. – Астана: Казахстанский институт стандартизации, 2017. – 15 с.
5. ГОСТ 23042-2015. Мясо и мясные продукты. Методы определения жира / Казахстанский институт стандартизации. – Введ. 2015-01-01. – Астана: Казахстанский институт стандартизации, 2015. – 20 с.
6. Перманганометрический метод. Методика определения содержания углеводов / Национальный центр стандартизации и метрологии РК. – Алматы: Национальный центр стандартизации и метрологии РК, 2018. – 12 с.
7. ГОСТ 32307-2013. Продукты питания. Методы определения витамина А / Казахстанский институт стандартизации. – Введ. 2013-01-01. – Астана: Казахстанский институт стандартизации, 2013. – 25 с.
8. ГОСТ 9793-2016. Мясо и мясные продукты. Методы определения массовой доли влаги / Казахстанский институт стандартизации. – Введ. 2016-01-01. – Астана: Казахстанский институт стандартизации, 2016. – 18 с.
9. ГОСТ Р 55569-2013. Продукты питания. Методы определения количества аминокислот / Стандартинформ. – Введ. 2013-01-01. – Москва: Стандартинформ, 2013. – 22 с.
10. ГОСТ 31664-2012. Мясо и мясные продукты. Методы определения количества жирных кислот / Казахстанский институт стандартизации. – Введ. 2012-01-01. – Астана: Казахстанский институт стандартизации, 2012. – 19 с.
Downloads
Published online
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
